Koja je cijena izrade web stranice u BIH?

NAPOMENA: Analiza i cijene vrijede i u 2024. godini.

Sve se svodi na to koliko je posla uključeno .

Konkretno, dva faktora koji određuju koliko je posla potrebno su veličina i složenost vaše web stranice.

To znači da će lijepa, profesionalna informativna web stranica od 15 stranica sa standardnim prilagođavanjem koštati manje od visoko prilagođene web stranice od 50 stranica sa svim značajkama.

U konvertibilnim markama, troškovi izgradnje web stranice za malu tvrtku mogli bi biti manji od 1.000 BAM ili veći od 10.000 BAM.

To je veliki raspon cijena. Pa hajde da raščlanimo stvari kako biste dobili realnu procjenu koliko će vas koštati dizajn i razvoj vaše web stranice.

Kontaktirajte nas za više informacija!

NAPOMENA: Podaci u nastavku namijenjeni su malim/srednjim tvrtkama. Nije namijenjeno velikim korporacijama s ogromnim budžetom koje imaju zaposlenike s punim radnim vremenom koji interno dizajniraju, razvijaju i upravljaju svojim web stranicama.
cijena izrade web stranice caringspitex-prezentacija-web-a-einzenjering-HD

Dvije mogućnosti (s određivanjem cijena) za projektiranje i razvoj web stranice male tvrtke

OPCIJA 1: Unajmite profesionalca

Ako ste prezauzeti vođenjem svog posla i/ili tehnologija jednostavno nije vaša stvar, tada morate zaposliti nekoga da vam izradi web stranicu. To je tako jednostavno.

Međutim, ako ste pretraživali online i posjetili web stranice dizajnera/programera/agencija, vjerojatno ste naišli na:

 • Uopće nisu navedene cijene.
 • Cijene po cijeloj karti, od smiješno jeftinih do ludo skupih.

Dobra vijest je da smo zasukali rukave i za vas proveli istraživanje o tome koliko košta izrada (ili redizajn) web stranice za male tvrtke 2022. godine.

Za kompetentne, iskusne studio agencije/web dizajnere koji su naveli svoje cijene, utvrdili smo da će 2022. izrada moderne, profesionalne web stranice za male tvrtke tipično iznositi 2.000 do 10.000 BAM, ali može biti i do 10.000 BAM (ili više) ovisno o broju stranica na web mjestu i potrebnu količinu prilagodbe.

Dizajn web stranice nasuprot razvoju web stranice . Dizajn web stranice i razvoj web stranice često se koriste sinonimno, ali to su dvije vrlo različite stvari. Dizajn web stranice je poput suradnje s arhitektom na izradi plana vaše kuće. Web razvoj je poput rada s izvođačem zapravo izgraditi svoju kuću. Gore navedene procjene cijena za 2022. godinu služe za dizajn web stranice *, kao i za razvoj web stranice (tj. Potpuni, all inclusive trošak).

Sada kada imate temeljnu ideju o tome koliko stvari koštaju, evo pobližeg pregleda specifičnih čimbenika koji utječu na cijenu izrade web stranice za male tvrtke:

 • Volumen stranice . Recimo da tvrtka za razvoj web stranica nudi paket web stranica od 10 stranica za 2.000 BAM, ali vašoj web stranici treba 25 stranica-koliko će to dodatno koštati? Dobro pravilo je dodavanje oko 50 BAM po stranici za svaku stranicu iznad onoga što je uključeno u standardni paket web stranice. U ovom primjeru dodavanje 15 stranica (na 10 stranica uključenih u standardni paket web stranica) koštalo bi 750 BAM. Dodajte ovaj iznos izvornoj osnovnoj cijeni od 2.000 BAM, a revidirani iznos je 2.750 BAM. Svaka će situacija očito varirati, ali barem vam to daje razumnu procjenu troškova na temelju uobičajenih cijena u industriji 2022.
 • Prilagođeni izgled web stranice . Svaka web stranica počinje s temom ili predloškom. Nitko više web stranicu ne kodira potpuno od nule. To je previše dugotrajno i skupo. Predložak ili tema često vam omogućuju 50-60% puta do cilja, ali još uvijek je potrebno mnogo prilagodbi i kodiranja kako bi vaša web stranica izgledala i funkcionirala onako kako želite. Što je potrebno više prilagođavanja i kodiranja, to su veći troškovi. Predlošci i teme glavni su razlog zašto često možete izgraditi profesionalnu web stranicu za male tvrtke u rasponu od 1.000 do 10.000 BAM umjesto 5.000 do 15.000 BAM ili više.
 • Prilagođene slike i grafike . Fantastične slike i grafike mogu vašoj web stranici dati jedinstven izgled, ali to ima svoju cijenu. Sofisticirani vizualni efekti često zahtijevaju poseban softver za uređivanje, a da ne spominjemo talent stručnjaka za grafički dizajn po mjeri.
 • Prilagođeni logotip . Iako nije potreban, prilagođeni logotip lijep je dodatak bilo kojoj web stranici. Prilagođeni logotip podiže stupanj povjerenja/faktor vjerodostojnosti. Da biste 2022. godine dobili logotip pristojnog izgleda, profesionalno dizajniran, očekujte da ćete platiti negdje u rasponu od 500 do 1.000 BAM.
 • Prilagođeno programiranje. Ponekad možete odmah pronaći WordPress dodatak koji pruža točnu funkcionalnost koju želite (tj. Rotirajući izbornik slika, portal za članstvo, kalkulator plaćanja itd.). U drugim slučajevima, da bi vaša web stranica učinila ono što želite, potrebna su značajna pokušaja/pogreške i testiranje. U savršenom svijetu sve bi bilo plug-and-play i savršeno bi radilo prvi put-ali to je rijetko slučaj. Obično je potrebno dosta petljanja i testiranja kako bi sve radilo kako je predviđeno.
 • Broj revizija dizajna . Većina projekata web stranica započinje početnim dizajnom koncepta (poput grubog nacrta), a zatim je uobičajeno imati 1 ili 2 kruga revizije dizajna kako bi sve bilo kako treba. Neki dizajneri web stranica nude čak 3-5 rundi revizije dizajna. Tehnički, dizajner web stranica može ponuditi onoliko rundi revizija dizajna koliko žele. No, imajte na umu da svaka iteracija dizajna povećava ukupnu cijenu projekta. Prema Našem iskustvu, 2 kruga revizije dizajna više su nego dovoljna u 99% slučajeva.
 • Razvoj sadržaja web stranice (tj. Copywriting) . Čvrst, promišljen, uvjerljiv sadržaj temelj je svake sjajne web stranice. Ako pokrećete novu web lokaciju, ali još nemate sadržaj, potrebno ju je razviti. Ako imate postojeću web lokaciju, ali je sadržaj slab ili zastario, morat će se doraditi, poboljšati … možda čak i preraditi. Tijekom godina otkrili smo da je prepreka # 1 pokretanju web stranice razvoj sadržaja. Naši se klijenti s time bore jer je to dugotrajno i teško izvedivo. Zato smo prije nekoliko godina počeli nuditi usluge profesionalnog prepisivanja našoj ponudi dizajna i razvoja web stranica. Da, želite da vaša web stranica izgleda moderno i elegantno, ali sadržaj vaše web stranice pokreće iglu.

Re: Cijene web stranica …

PRO SAVJET # 1 : Ako želite unajmiti stručnjaka ili agenciju koji će vam pomoći oko vaše web stranice, ali ne mislite da si možete priuštiti jednokratno plaćanje unaprijed, provjerite nude li financiranje . Na taj način trenutno dobivate jako lijepu web stranicu * koja će vam pomoći u razvoju poslovanja, ali ne i iscrpiti vaš bankovni račun.

PRO SAVJET # 2 : Budite oprezni s proračunskim cijenama. Neobično niske cijene često se pretvaraju u lošu izradu i neugodno iskustvo. Kako kažu, dobivate ono što platite.

Kontaktirajte nas za više informacija!

OPCIJA 2: Pokušajte to učiniti sami (Uradi sam)

Ako imate osnovno razumijevanje web tehnologije i dobro radite sami, možete potpuno izraditi vlastitu web stranicu.

Sirovine koje će vam trebati nisu strašno skupe:

 • Naziv domene : 20 do 60 BAM godišnje za registraciju nove domene. Na raspolaganju je milijun registratora. Jedan od je i NameCheap.com .
 • Hostovanje web stranica : Troškovi se kreću od oko 100 BAM godišnje za standardni web hosting od kompanija poput BlueHost ili HostGator do 300 do 500 BAM+godišnje za snažnije web hosting od tvrtki poput WPengine ili SiteGround -što doista nije potrebno dok vaša web stranica ne dobije prometa (tj. više od 100.000 posjetitelja mjesečno), tada ste mogli nadograditi na web poslužitelj s više “konjskih snaga”.
 • SSL certifikat. Čak i ako ne planirate prodavati stvari izravno sa svoje web stranice, ipak ćete htjeti svoju web lokaciju zaštititi HTTPS protokolom. SSL certifikat možete dobiti za samo 10 BAM godišnje ili čak 200-300 BAM godišnje. Kupujte unaokolo, ali nemojte kupovati više nego što vam zapravo treba. AŽURIRANJE : Neke web hosting tvrtke sada nude besplatni SSL certifikat kao poticaj da s njima ugostite svoju web lokaciju.
 • Premium tema web stranice . 100-150 BAM. Postoje stotine, ako ne i tisuće tema za odabir. Neki besplatni, neki plaćeni. Pozivamo vas da potrošite nekoliko km i nabavite kvalitetnu temu. Ne štedite ovdje. Zahvalit ćeš nam kasnije. Godinama smo eksperimentirali s mnogim temama web stranica, a one koje sada isključivo koristimo, kako za vlastitu web stranicu, tako i za web stranice naših klijenata iz StudioPressa – izvrstan dizajn + čvrsto kodiranje.
 • Premium dodaci . 100-200 BAM. Kao i sa temama web stranica, obično dobijete ono što platite. Učinite si uslugu i uložite nekoliko km da nabavite kvalitetne dodatke. Na primjer, dva premium dodatka koja koristimo na gotovo svakom web mjestu koje gradimo su Gravity Forms i Envira Gallery . Da, postoji mnogo besplatnih dodataka i mnogi od njih su vrlo dobri. No, postoji i mnogo loših dodataka koji ne rade kako se oglašava i izgubit će vam hrpu vremena. Pa budi oprezan.
 • Stock fotografije . Ako ste dobar fotograf ili već imate visokokvalitetne slike za svoju stranicu, onda ste spremni. No velike su šanse da ćete morati kupiti neke slike kako biste malo dotjerali svoju web lokaciju. Dva mjesta koja preporučujemo su BigStockPhoto.com i iStockPhoto.com . Imaju mnogo visokokvalitetnih slika bez autorskih prava po razumnim cijenama. U većini slučajeva vjerojatno možete dobiti sve što vam je potrebno (barem na početku) za 50-200 BAM. Nakon toga samo kupujete ono što vam je potrebno kako se vaša web stranica razvija. AŽURIRANJE: Evo web stranice sa slikama o kojoj smo upravo saznali gdje možete dobiti besplatne slike visoke rezolucije bez naknade za svoju web stranicu >> Burst (iz Shopify). Jedini nedostatak je ograničen izbor. Ali slike koje imaju vrlo su lijepe. VAŽNO : Nikada, baš nikad, nemojte samo kopirati/zalijepiti slike iz drugih izvora na svoju web lokaciju, osim ako niste 1000% sigurni da imate dopuštenje. U protivnom možete biti tuženi. Igrajte na sigurno i samo kupite svoje slike – to je mnogo jeftinije od tužbe – i bolje ćete spavati.
 • Obrazovanje . 25-300 BAM. Osim ako ne radite svaki dan na web stranicama, vjerojatno ćete morati kupiti nekoliko knjiga ili pohađati internetski tečaj ili dva za učenje Photoshopa, jezika za kodiranje HTML/CSS -a itd. Kako biste se ubrzali u jednom ili više područja dizajna i razvoja web stranica.

Ukupno gledate, realno gledate na troškove od 300 do 600 BAM za početak rada.

Očigledno je da je glavni trošak za DIY opciju vaše vrijeme .

Čak i za “jednostavno” mjesto, nemojte se iznenaditi ako vam oduzme 20-40 sati da napravite nešto pristojne kvalitete na što se možete ponositi. I to pod pretpostavkom da ste već donekle upoznati s načinom izgradnje web stranice. Ako ste tek počeli s ovim, pomnožite tu procjenu vremena sa 2x ili 3x. Ne pretjerujemo.

Izgradnja moderne, dobro projektirane web stranice oduzima puno više vremena nego što većina ljudi shvaća. No ako trenutno imate više vremena nego novca i ne opterećujete se web tehnologijom, DIY pristup savršeno je održiva opcija.

Kontaktirajte nas za više informacija!

Cijena ažuriranja, nadogradnje, održavanja i licenciranja web stranica

Nakon što se vaša web stranica pokrene, vaš posao nije završen.

Baš kao i kod kupnje kuće, za njeno održavanje morate uložiti vrijeme, trud i novac.

Na primjer, imat ćete godišnje naknade za hosting i održavanje, a možda i godišnje naknade za licenciranje premium dodataka i usluga.

Vjerojatno ćete kupovati nove slike dok nadograđujete i proširujete svoju web lokaciju.

Možete dodati osoblje ili angažirati slobodnjake koji će vam pomoći u stvaranju novog prilagođenog web sadržaja ili videozapisa kako biste povećali svoje marketinške napore.

Vaša web stranica također zahtijeva stalno tehničko održavanje za instaliranje ažuriranja i sigurnosnih zakrpa na osnovne datoteke WordPressa i dodatke za WordPress kako bi zaštitili vašu web lokaciju od hakiranja. Da, čak su i male poslovne stranice meta hakera.

Ako vam je drago da sami izvršite ova ažuriranja, odlično. No ponekad rutinska ažuriranja prekinu rad vaše web stranice, pa morate znati što učiniti ako/kada se to dogodi. Jeste li spremni nositi se s…

500 server internal error greška

Također vam je potreban sustav za sigurnosno kopiranje izvan mjesta kako bi se vaše web mjesto moglo brzo obnoviti u slučaju katastrofalnog kvara hardvera ili softvera (ili greške korisnika!). Žao nam je što vas moram uznemiriti, ali ove se stvari zaista događaju.

Ako se radije ne bavite neurednim, zakulisnim tehničkim održavanjem vaše web stranice, možete kupiti plan održavanja web stranice za 100 do 500 BAM mjesečno, ovisno o uslugama koje su vam potrebne.

PRO SAVJET : Godišnje naknade za licenciranje možete izbjeći radeći s web agencijom/developerom koji održava licencu razvojnog programera za vrhunske WordPress dodatke koji se koriste na vašoj web stranici. Drugim riječima, licenca njihovog studija pokriva vaše godišnje naknade za licenciranje. Na primjer, dodatak za vrhunski obrazac poput Gravity Forms ima godišnju licencnu naknadu od 120 BAM godišnje. Dodatni dodatak za galeriju slika poput Envira Gallery koštat će vas 150 BAM godišnje. No, naši klijenti izbjegavaju ove godišnje naknade jer su pokriveni našom licencom za agencije.

Kako vaše poslovanje raste i razvija se, vašoj web stranici možda će trebati sofisticiranija funkcionalnost. Ako možete sami implementirati ove tehničke nadogradnje, super. Inače, 2022. stopa zapošljavanja kompetentnog, iskusnog web developera je 100-200 BAM/sat.

Skupe pogreške u dizajnu i izradi web stranica

Od izgradnje naše prve web stranice 2007. godine, potrošili smo TONU vremena i novca na:

 • Neispravna tehnologija . Tema i dodaci koje koristite za izradu web stranice važni su. Loše, neprovjereno kodiranje može dovesti do sigurnosnih rizika, nekompatibilnosti softvera i nestabilnosti web mjesta. Držite se provjerenih robnih marki koje neprestano testiraju i podržavaju svoje proizvode. Koristite vrhunske digitalne komponente, u protivnom ćete možda stalno popravljati svoju web stranicu ili još gore – obnavljati cijelu web stranicu od nule.
 • Nesposobni idioti . Prije nekoliko godina unajmili smo podizvođača koji će pomoći oko prilagođenog programiranja na velikom projektu. Nekoliko tjedana nakon početka projekta postalo je jasno da ne zna što radi. Govorio je dobar završetak, ali nije uspio. Pa smo ga otpustili i smanjili naše gubitke – ali tek nakon što smo izgubili dragocjeno vrijeme i novac na projektu s rokom. Dajte sve od sebe da pažljivo provjerite ljude prije nego što ih zaposlite.
 • Loši savjeti i informacije . Ovo nas je koštalo više vremena i novca od svega. Desetine tisuća km i godine nikada nećemo vratiti. Dizajn i izrada web stranica nisu uvijek bili izravno povezani. Ponekad su to bile pomoćne stvari poput SEO -a, Googleovog oglašavanja, Facebook marketinga, sadržajnog marketinga, poslovnog razvoja itd. Većina toga bila je prepirka i sitnice koje nisu dale rezultate kao što se oglašava. Zaključak, ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, vjerojatno jest. Nema čarobnih metaka. Za uspjeh je potrebno vrijeme, trud i upornost. Razdoblje.

Nema potrebe da ponavljate ove greške.

Za i protiv: Angažiranje agencije ili vlastitog pristupa izgradnji vaše web stranice

Angažiranje agencije

ZA:

 • Nema potrebe provoditi sate, dane ili tjedne pokušavajući naučiti tehnologiju potrebnu za izradu i rad web stranice.
 • Dobit ćete modernu, profesionalnu web stranicu s kojom se ponosite … web stranicu koja točno predstavlja vašu tvrtku i vaš brand.
 • Posjetitelji će imati dobro iskustvo na svim uređajima – stolnim, tabletnim i mobilnim.
  Oni vam mogu pomoći u upravljanju web mjestom nakon pokretanja.
 • Oni mogu razviti sadržaj vaše web stranice i prevladati prokletstvo znanja . Prokletstvo znanja je kad se ne možeš sjetiti kako je ne znati sve što znaš. Dakle, izostavljate kritične informacije sa svoje web lokacije jer pretpostavljate da svi već znaju ono što znate – a zapravo ne znaju.
 • Mogu vam preporučiti ideje i pomoći vam da izbjegnete zamke na koje vjerojatno ne biste pomislili.

PROTIV:

 • Trebat će ulaganje od nekoliko tisuća km (najvjerojatnije u rasponu od 2 do 10 tisuća KM) za stvaranje nove web stranice od nule ili redizajn postojeće web stranice.
 • Ako ne razumijete web tehnologiju, bit ćete donekle ovisni o agenciji/dizajneru/razvojnom programeru vaše web stranice koji će upravljati vašom web lokacijom nakon pokretanja.

Učinite to sami

ZA:

 • Ako trenutno imate više vremena nego novca, izrada web stranice sama po sebi bit će jeftinija od angažiranja profesionalnog dizajnera web stranice.
 • Možete koristiti graditelja web stranica poput Wixa ili Squarespacea za pokretanje jednostavne web stranice pristojnog izgleda u roku od dan-dva. Wix planovi trenutno se kreću od 20 do 100 BAM mjesečno. SquareSpace planovi kreću se od 20 do 100 BAM mjesečno.
 • Bez kašnjenja. Sve promjene ili nadogradnje vaše web stranice nakon pokretanja mogu se izvršiti odmah.

PROTIV:

 • Ako niste upoznati s trenutnim trendovima dizajna web stranice, vaša bi web stranica mogla izgledati amaterski i negativno utjecati na percepciju vaše tvrtke.
 • Izrada web stranice može se činiti monumentalnim zadatkom, pa je uobičajeno odugovlačiti tjednima ili mjesecima. Ako je averzija prema izgradnji vaše web stranice dovoljno velika, vaša se web lokacija možda nikada neće izgraditi.
 • Nevjerojatno puno oduzima vrijeme. Možda ćete morati potrošiti 2-4 sata ili više istražujući kako nešto učiniti na vašoj web stranici kada iskusni dizajner/programer web stranice može završiti taj zadatak za 5-10 minuta.

Prečac do izgradnje sjajne web stranice

Unajmite agenciju.

Da, pristrani smo, ali i iskreni. Izrada moderne, profesionalne web stranice koja generira potencijalne kupce i prodaju za vaše poslovanje mnogo je teža i dugotrajnija nego što većina ljudi shvaća.

Ako su sredstva trenutno ograničena, a DIY pristup stvaranju web stranice vaše tvrtke vaša jedina mogućnost, učinite najbolje što možete.

Međutim, ako si to možete priuštiti, angažiranjem iskusnog web dizajnera/programera za izradu (ili redizajn) vaše web stranice uštedjet ćete mnogo vremena, novca i glavobolje – a gotov proizvod bit će bolji nego što ste sami mogli učiniti .

To je isti razlog zašto rado plaćamo stomatologe, računovođe, automehaničare i izvođače krovova za njihovu stručnost. Obično mogu obaviti posao brže, bolje i jeftinije nego što bih mi to mogli učiniti.

cijena izrade web stranice 2021 dr-petras---web-prezentacija---swiss-made