U današnje vrijeme postoji jedna ključna stvar bez koje nema uspješnog poslovanja, a to je vaša online prisutnost. Ukoliko vaša djelatnost uključuje prodaju fizičkih predmeta, ovo je tekst za vas.

Kupci 21. stoljeća su naviknuti  da u nekoliko klikova mogu pronaći informacije koje ih u tom trenutku zanimaju. Ipak, mnoge tvrtke se limitiraju samo na pružanje osnovnih informacija o poslovanju. To više jednostavno nije dovoljno.

Izrada web shopa može biti dodatak fizičkoj trgovini, a za neke tvrtke može biti i glavni, jedini, ali ujedno najprofitabilniji prodajni kanal.

Evo kako izrada web shopa može doprinijeti poslovanju vaše firme.

Značajno niži troškovi

Troškovi web shopa su puno manji nego troškovi fizičke trgovine. Primjerice, kod fizičke prodaje je potrebno zaposliti djelatnike koji će se baviti rukovođenjem, prodajom, upravljanjem i održavanjem, dok se kod web shopova velik dio procesa odvija automatizmom. Također, troškovi najma prostora i režija  su u online inačici trgovine zamijenjeni drugim, ali gotovo zanemarivim troškovima. Za usporedbu, web shopovi se mogu svesti na nekoliko GB web prostora, odnosno na nekoliko desetaka KM održavanja godišnje.

Ukoliko razmišljate o zatvaranju fizičke trgovine zbog smanjenog obujma posla, otvaranje web shopa bi moglo spasiti vaše poslovanje i višestruko povećati taj obujam.

Radno vrijeme od 0 do 24

Za razliku od fizičke trgovine, online trgovina je uvijek otvorena. Kupac i nedjeljom i blagdanom i u ponoć može putem vašeg web shopa saznati ono što ga zanima i izvršiti kupnju ili poslati upit. Kupci u svakom trenutku imaju mogućnost pregledavanja i naručivanja vaših proizvoda i ne ovise o radnom vremenu.

Mnogi nemaju vremena za shopping tijekom tjedna ili ga imaju tek nakon što se dućani zatvore, tako da pokretanje web shopa predstavlja otvaranje prema novim kupcima koji do vašeg dućana jednostavno ne stignu ili su značajno udaljeni od njega.

Vrlo jednostavna administracija

Kod većine web shopova upravljačkom sučelju je moguće pristupiti putem gotovo bilo kojeg uređaja koje ima pristup internetu, tako i putem vašeg mobilnog telefona, gdje god se u tom trenutku nalazili.

Ako želite promijeniti cijenu, dodati ili maknuti proizvod, mijenjati opis, odgovoriti na upit ili nešto drugo, to možete učiniti brzo i samostalno. Današnji web shopovi su prilagođeni i korisnicima koji nemaju toliko iskustva s web stranicama i sve je prilično jednostavno objašnjeno, tako da ne biste trebali imati problema s vođenjem administracije.

Mjerljivi rezultati

Sada slijedi jedna iznimno važna informacija: Svaka aktivnost na vašoj internetskoj trgovini je mjerljiva. U svakom trenutku možete vidjeti posjećenost trgovine, najpregledavanije proizvode, najprodavanije proizvode, demografsku i dobnu analizu kupaca, izvore prometa na web trgovini te još mnogo informacija koje su nedostupne ukoliko vodite fizičku trgovinu. Podaci o izvorima prometa su vrlo korisni jer vam pokazuju na kojoj platformi za oglašavanje sve dobro funkcionira, a na kojoj ne.

Neki izvori prometa bi vas čak mogli i iznenaditi, pa ćete neočekivano usmjeriti dodatan budžet za oglašavanje na, primjerice, Instagramu. Ukoliko vam se neka metoda oglašavanja pokaže neučinkovitom, možete je vrlo jednostavno napustiti i srezati troškove, dokje prilikom vođenja fizičkog dućana sve manje transparentno i treba mnogo vremena kako biste došli do podataka koje vam sučelje vašeg web shopa pokaže u par klikova.

Doseg do većeg broja kupaca

Fizičkom trgovinom ste najčešće vezani za jednu lokaciju i kupce iz njene neposredne blizine, a web shop omogućuje osobama iz drugih gradova, županija, država, pa i kontinenata da pregledaju vašu ponudu i postanu vaši novi kupci. Ako imate proizvod koji bi bio zanimljiv i inozemnim kupcima, izrada web shopa je odličan i, prije svega, ekonomičan način za predstavljanje ponude.

Bez daljnjeg, izrada web shopa predstavlja veći trošak, ali on će se, ukoliko pametno poslujete, isplatiti brže nego što očekujete. Zato, u 2018. razmislite o širenju poslovanja i na ovaj način.

Ukoliko imate neke nedoumice slobodno nas kontaktirajte!

Foto: Pexels