Tehnički SEO odnosi se na optimizaciju Vaše web stranice i poslužitelja koje pomažu google bot-ovima da učinkovitije indeksiraju vašu web stranicu (kako bi se pomoglo poboljšanju organskih rangiranja).

Tražilice omogućuju povlašteni tretman u rezultatima pretraživanja na web stranicama koje prikazuju određene tehničke karakteristike – na primjer sigurnu vezu, odgovarajući dizajn ili brzo učitavanje.

U nastavku ćete pronaći popis važnih koraka koje možete poduzeti kako biste osigurali dobar tehnički SEO. Slijedeći ove smjernice možete osigurati da sigurnost i struktura Vašeg web sučelja zadovoljavaju očekivanja algoritma tražilice, te u skladu s tim Vaš web site će biti nagrađen u rezultatima pretraživanja.

1. Koristite SSL.

Secure Sockets Layer – SSL – sigurnosna je tehnologija koja stvara šifriranu vezu između web poslužitelja i preglednika. Web stranicu možete točno locirati pomoću SSL-a: URL web stranice započinje s “https: //” umjesto “http: //”.

U 2014. Google je najavio da žele vidjeti “HTTPS svugdje” i da će osigurati da HTTPS web stranice imaju prednost nad onima koje nisu sigurne u rezultatima pretraživanja.

Dakle, ima smisla, gdje je to moguće, kako bi se osigurala sigurna web stranica – to se može učiniti instaliranjem SSL certifikata na vašoj web stranici.

2. Osigurajte da je vaša web stranica prilagođena mobilnim uređajima.

Dizajn web stranice “osjetljiv” tj. prilagođava se automatski tako da se na bilo kojem uređaju može navigirati i lako čitati.

Google je jasan o tome da posjedovati responsive web stranicu je veoma bitan faktor u rangiranju. A uvođenjem Googleovog “mobilno prvo” pristupa  indeksiranju sadržaja, responzivna web stranica sada je važnija nego ikad.

Stoga ima smisla ulagati da web stranica bude potpuno responzivna i da će se prikazati u najboljem mogućem formatu za korisnike mobilnih, tabletnih ili stolnih računala.

3. Ubrzajte svoju web-lokaciju.

Tražilice preferiraju mjesta koja se brzo učitavaju: brzina stranice smatra se važnim rang signalom.

Postoji nekoliko načina na koje možete ubrzati svoju web lokaciju:

 • Koristite brzi hosting. (Kontaktirajte e-inzenjering Studio Mostar za najbrži hosting u BiH)
 • Minimizirajte ‘HTTP zahtjeve’ – zadržite minimalnu upotrebu skripti i dodataka
 • Upotrijebite jedan CSS stilski obrazac (kôd koji govori web pregledniku kako prikazati vašu web stranicu) umjesto više CSS stilskih listova ili inline CSS
 • Osigurajte da su vaše slikovne datoteke što manje moguće
 • Sažimanje web stranica (to se može obaviti pomoću alata nazvanog GZIP)
 • Minify kôd svoje web lokacije – izbrišite sve nepotrebne prostore, prekide retka ili uvlačenje u HTML, CSS i Javascript (za to pomoć potražite na stranici Google Minify Resources).

4. Ispravite probleme sa dvostrukim sadržajem.

Dvostruki sadržaj može biti zbunjujući za korisnike (i algoritme tražilice); može se koristiti i za pokušaj manipuliranja rangom pretraživanja.

Kao rezultat toga, tražilice nisu zainteresirane za to, a Google i Bing savjetuju webmastere da poprave sve probleme duplog sadržaja koje pronađu.

Možete riješiti probleme sa dvostrukim sadržajem na sljedeći način:

 • Sprječavanje da CMS objavljiva višestruke verzije stranice ili posta (na primjer, onemogućavanjem ID-ova sesije gdje nisu vitalni za funkcionalnost vaše web stranice i uklanjanje verzija vašeg sadržaja prilagođenog pisaču).
 • Korištenje kanonskog elementa veze kako bi tražilicama pokazali gdje se nalazi “glavna” verzija vašeg sadržaja.

5. Stvorite XML sitemap.

XML Sitemap je datoteka koja pomaže tražilicama da razumiju vašu web stranicu dok je pretražuju – možete ga zamisliti kao “plan puta” pretraživanja, a tražilicama točno kažu gdje je svaka stranica.

Sadrži korisne informacije o svakoj stranici na vašoj web-lokaciji, uključujući

 • kada je stranica posljednji put izmjenjena;
 • kakav prioritet stranica ima na vašoj web stranici;
 • koliko često se ažurira.

Da biste kreirali sitemap morate koristiti generator sitemapa da biste ga izgradili.

6. Razmislite o omogućavanju AMP-a.

AMP je projekt podržan od strane Googlea koji ima za cilj ubrzati isporuku sadržaja na mobilnim uređajima upotrebom posebnog koda poznatog kao AMP HTML.

AMP verzije vaših web stranica vrlo brzo se učitavaju na mobilnim uređajima. To čine skidanjem sadržaja, ostavljajući tekst, slike i videozapise netaknut, ali onemogućavaju skripte, komentare i obrasce.

Budući da se učitavaju tako brzo, veće su vjerojatnosti da će korisnici pročitati i dijeliti AMP verzije stranica, povećavajući vrijeme zadržavanja i broj povratnih veza koji upućuju na vaš sadržaj – sve dobre stvari sa SEO gledišta. Povrh toga, Google ponekad ističe AMP stranice u istaknutim vrtuljcima u rezultatima pretraživanja – što vam daje važnu SEO prednost.

7. Dodajte označavanje strukturiranih podataka na svoju web stranicu.

Označavanje strukturiranih podataka je kôd koji dodajete na svoju web stranicu kako bi tražilice bolje razumjele sadržaj na njoj. Ovi podaci mogu pomoći tražilicama da učinkovitije indeksiraju vašu web stranicu i omoguće točniji rezultat pretraživanja.

8. Registrirajte svoju web stranicu pomoću Google Search Console i Bing alata za webmastere.

Google Search Console i Bing Webmaster Tools besplatni su alati Google i Microsoft koji vam omogućuju slanje web stranica tražilicama za indeksiranje.

Kada budete spremni za pokretanje svoje web stranice, trebate poslati svoju XML Sitemap (vidi gore) na Google Search Console i Alate za webmastere kako bi mogli indeksirati vašu novu web lokaciju i početi prikazivati rezultate u rezultatima pretraživanja.

Ove vam usluge također omogućuju da pratite opću izvedbu svoje web stranice iz potencijalne tražilice – druge stvari koje možete učiniti s alatima uključuju:

 • testiranje upotrebljivosti mobilne web lokacije
 • pristupanje analizi pretraživanja
 • pregledavajući povratne veze na vašu web-lokaciju
 • odbacujući neželjene veze

i još mnogo toga.