7 razloga zašto je dobar logotip važan za vašu malu tvrtku

Maloprodajno tržište prepuno je iznimnih malih poduzeća, od kojih se svaki neumorno bori za pažnju potrošača. Učinkovit logotip jedan je od najmoćnijih promotivnih alata koji vam može pomoći da privučete pozornost i kreirate istaknuti identitet robne marke. U ovom članku dijelimo 7 razloga zašto je dobar logotip važan za vašu malu tvrtku.

Vaš logotip vizualni je prikaz vaše male tvrtke, što je ključno za stvaranje značajnog prvog dojma. Dobro osmišljen logotip može inspirirati vaše potencijalne kupce, otvoriti kanale za daljnju interakciju i na kraju ostvariti prodaju.

Međutim, stvaranje nezaboravnog logotipa odnosi se na element dizajna i proširuje se na vašu izjavu o misiji, kvalitetu proizvoda i korisničku uslugu. Dopustite nam da elaboriramo!

primjer loseg logotipa, vs dobarweiss und partner redesign logotip

Prema statistikama, potrebno je otprilike pet do sedam interakcija prije nego što se klijent sjeti brenda i prepozna njegov logo.

Stoga morate svaki put isporučiti kvalitetan proizvod i pružiti besprijekornu uslugu kupcima kako biste osigurali povratnike.

Samo tada možete istaknuti svoj logotip iz gomile i potaknuti pozitivan osjećaj među klijentelom prema vašoj maloj tvrtki.

Osim toga, iako možda imate ograničena financijska sredstva za osnivanje i prodaju svoje male tvrtke, dizajn logotipa nije mjesto za uštedu troškova.

Morate uložiti svoju dužnu pažnju u stvaranje logotipa koji oponaša imidž vaše marke i poslovne vrijednosti.

Također, dobar logo će:

Definirati Vaš identitet robne marke

Kao vlasnik male tvrtke, želite stvoriti jedinstveni identitet za svoj brend. Želite ostaviti svoj trag na zloglasno brutalnom potrošačkom tržištu i prenijeti briljantnost svojih proizvoda i usluga. 

Logo služi kao jedan od bitnih građevnih blokova priče iza vaše tvrtke i njezinih vrijednosti.

Kombinacija boja, tipografija i grafika određuju je li identitet vašeg brenda, na primjer, ćudljiv, elegantan, konvencionalan ili futuristički.

Konkretan logotip omogućuje bolje razumijevanje vaših proizvoda ili usluga jednim pogledom.

Štoviše, vaš će logotip zauzeti središnje mjesto u svim vašim marketinškim kampanjama. Prepisuje se posvuda, na vašoj robi, posjetnicama, pakiranju, odredišnim stranicama i društvenim mrežama.

 

Ako je općenito i neupadljiv, možete izgubiti potencijalne kupce koje će dobar logotip privući. S druge strane, tržišni logotip koji se lako tumači ostavlja pozitivan imidž robne marke i predstavlja prednost identiteta vašeg brenda.

Pokazuje profesionalnost

Vaša poslovna izjava i vizija tvrtke mogu biti konkurentni i inspirativni. Vaši proizvodi i usluge mogu biti inovativni i istaknuti.

Možda imate tim kompetentnih i inteligentnih pojedinaca.

Međutim, ako je vaš poslovni logotip loše konstruiran i na brzinu dizajniran, neće uspjeti prenijeti vašu profesionalnost. Osrednji logotipi odmah se odbijaju jer postavljaju pitanje autentičnosti tvrtke.

To dovodi do narativa da, ako ste izrezali uglove tijekom izrade svog prilagođenog logotipa, vaši proizvodi ili usluge također mogu biti lošiji.

Posljedično, potencijalni klijenti mogu se suzdržati od interakcije s vašim brendom, a vi ćete propustiti priliku pokazati svoj pravi potencijal.

S druge strane, profesionalni dizajn logotipa izražava sliku kompetencije i stručnosti.

Pokazuje da vam je stalo do svog poslovanja, da obraćate pažnju na detalje i da ste pouzdan brend.

Poziva interes kupaca

Prema Microsoftovom istraživanju, prosječni raspon pažnje korisnika iznosi samo osam sekundi, a svake se godine smanjuje.
Dakle, imate samo nekoliko sekundi da generirate interes za svoju marku prije nego što potencijalni klijenti krene dalje.
Značajan logotip izaziva znatiželju gledatelja i može zadržati njihovu pozornost dovoljno dugo za održiv angažman.
To ih može natjerati na interakciju s poduzećem, otkrivanje proizvoda i prelazak niz pretvorbeni pojas.
Kada je napravljen kako treba, logotip se može emocionalno povezati s vašom publikom i privući je prema vašim proizvodima ili uslugama.
Estetski ugodan izgled vašeg logotipa stvara konstruktivnu asocijaciju i čini vaš brend nezaboravnim.

Povećava prodaju

Vaš logotip možda neće izravno utjecati na vašu prodaju, ali može pokrenuti lanac događaja koji vam omogućuje postizanje vaših poslovnih ciljeva.
Nakon što kupac kupi od vas i ima dobro iskustvo s vašim poslom, vaš će logotip izazvati pozitivne osjećaje.
Povezat će vaš logotip i robnu marku s kvalitetnim proizvodima, glatkim transakcijama i nevjerojatnom uslugom za korisnike.
Posljedično, kad god vide vaš logotip, prepoznat će marku i možda će čak biti spremni postati ponovni potrošači.
Uostalom, zadržavanje kupaca često zahtijeva manje inputa i daje više rezultata od akvizicije kupaca.
Istraživanja također pokazuju da je vjerojatnost da će mala tvrtka prodati ponovnom potrošaču šezdeset do sedamdeset posto.
S druge strane, mogućnost prodaje novom potencijalnom klijentu iznosi samo pet do dvadeset posto.

Istaknite svoje poslovanje

Evolucija digitalnog marketinga dovela je do žestoke konkurencije među malim poduzećima. Opsežna upotreba društvenih medija i neprestano bombardiranje reklamama na newsfeedu učinili su gledatelja desenzibiliziranim za promotivne objave.
Kao što je već spomenuto, efektan logotip privlači pažnju. Zadržava pozornost potrošača i privlači ih. Osim toga, savršeno dizajniran logo grafički je prikaz zašto je vaš brend jedinstven i drugačiji od vaše niše.
Na primjer, vaša mala tvrtka prodaje odjeću za odmor, ali ono što vas čini drugačijim je da koristite održive materijale. Vaš logotip može odnijeti ovu poruku kući kroz zelenu pozadinu ili simbol za recikliranje isprepleten s imenom vašeg brenda.
Jednostavnim riječima, vaš logotip prenosi vašu izjavu o misiji i naglašava kako se razlikujete od svojih konkurenata.

Forge robnoj marki

Odanost marki nije lako postići. Svaki put morate pružiti besprijekornu uslugu kako biste zadržali svoje klijente.
Dobar logotip igra malu, ali značajnu ulogu u poticanju osjećaja predanosti vašem poslovanju.
Kako se vaš komercijalni poduhvat razvija i sve više ljudi počinje prepoznavati vaš logotip, oni odmah osjećaju odanost vašoj tvrtki.
Ako su prethodni klijenti vaše tvrtke na tržištu kako bi kupili nešto što vi prodajete, vaš će logotip poslužiti kao svjetionik koji će ih usmjeriti na vašu tvrtku.
Nadalje, uvijek postoji vjerojatnost da će vaš potrošač zaboraviti naziv vaše tvrtke, ali istraživanja pokazuju da se slike lakše pamte.
Stoga često primjećujete da tvrtke distribuiraju robu s logotipom kako bi njeguju prepoznatljivost brenda, a kao nusproizvod, lojalnost.

Podržava dosljednost

Poslovni marketing više nije ograničen na tiskane medije. Morate oglašavati svoju marku na društvenim mrežama, blogovima i web stranicama uz tradicionalne pamflete i novine.
Kada se vaš logotip dosljedno pojavljuje na svakoj materijalnoj i nematerijalnoj platformi, stvara koheziju i sklad.
Čini se da vaša robna marka više kontrolira svoj rad i izgleda pouzdano. Publika također žudi za dosljednošću jer ona označava određenu razinu profesionalnosti i pristupačnosti.
S druge strane, ako imate loše konstruiran logo kojem nedostaje skalabilnost, prisiljeni ste ga mijenjati za svaki medij.
Logo ne uspijeva ostaviti trajan dojam na vaše potencijalne klijente jer se logotip pojavljuje izmijenjen na različitim platformama.
Atributi dobrog logotipa:
Kao što je gore spomenuto, logotipi su vaš prvi dojam o vašem poslovanju koji postavlja ton budućem angažmanu. Sljedeće su kvalitete logotipa koji generira rezultate i osnažuje vaše poslovanje za uspjeh:
Trebao bi biti usklađen s temeljnim vrijednostima poslovanja i odražavati to u svom predstavljanju.
Ime tvrtke ugrađeno kao glavna značajka u logotip rezultira širom prepoznatljivošću. Sam logotip postaje oblik jasne reklame koja je pametna i učinkovita.
Jednostavan dizajn je nezaboravan i lako ga je prepoznati. Previše pojedinačnih elemenata u logotipu čini ga pretrpanim i nerazumljivim.
Boje bi trebale biti relevantne za ciljno tržište. Na primjer, boje mogu izazvati različite emocije kod ljudi. Svijetli, živopisni logotipi izvrsni su za tvrtke koje se bave proizvodnjom igračaka, dok su duboki, bogati tonovi prikladniji za tvrtku za kavu.
Fontovi su također važni jer pružaju sjajne uvide u vaše proizvode i usluge. Općenito, meki fontovi s njuhom prikazuju posao s domijem uglavnom ženska ciljna publika, dok geometrijska tipografija označava asertivni branding.
 
Svestrani dizajn omogućuje da se vaš logotip neprimjetno uklopi sa svim materijalima vaše robne marke. Trebao bi biti skalabilan kako bi se mogao koristiti na različite načine, a da pritom ne izgubi svoju bit. Primjerice, dobar logo je uočljiv bez obzira na to nalazi li se na posjetnici ili jumbo plakatu.
Poanta:
Izrada logotipa možda nije vaš glavni prioritet tijekom izrade imidža vašeg brenda, ali je ključni dio vašeg malog poduzeća.
To vam daje priliku za borbu među pretrpanom tržnicom i omogućuje vam da sebi uđete u nišu.
Dobar logo vizualni je izraz vaše tvrtke koji može privući pažnju i učiniti vaše poslovanje nezaboravnim.
Također čini osnovu učinkovitog prvog dojma i odaje priznanje vašem profesionalizmu. Konačno, služi kao svjetionik među digitalnim žargonom koji zatrpa naše zaslone i stvara jedinstven identitet za vašu tvrtku.
Koji su neki od najnevjerojatnijih logotipa koje ste ikada vidjeli?
Pišite nam na marketing@e-inzenjering.com.
 
 

Vaš e-inzenjering Studio Mostar!

Instagram profil.